Jury

Jan van der Male (1990) heeft Archiefwetenschap gestudeerd in Amsterdam en woont sinds 2011 in de Zaanstreek. Hij was een aantal jaren werkzaam bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem en vanaf 2015 bij het Gemeentearchief Zaanstad in de rol als coördinator digitalisering en digitale beschikbaarstelling. Sinds 2024 is hij gemeentearchivaris van Zaanstad en Oostzaan. De combinatie van het nadenken over het (digitale) informatiebeheer voor de toekomst en het vertellen van verhalen over ons rijke verleden, maken voor hem dat werk aanvoelt als hobby. Jan schreef onder meer boeken over spoorwegen in de Zaanstreek en de Oostzijderkerk in Zaandam en levert regelmatig bijdragen aan het tijdschrift Zaans Erfgoed.


Agnes de Boer (1965) is schrijver van cultuur-historische boeken gebaseerd op persoonlijke verhalen. Naast het schrijven is ze adviseur participatie en gebiedsbiograaf en werkt onder ander voor de Vereniging De Hollandsche Molen en diverse gemeenten. Ze studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en volgde enkele jaren lessen aan de Schrijversvakschool. Haar boeken gaan over plekken en gebeurtenissen in Noord-Holland, zoals het vissersdorp Oud-IJmuiden, de Stelling van Amsterdam en de ruilverkaveling van de polder het Geestmerambacht. Ook verzorgt ze de eindredactie cultuur-historische boeken, zoals 2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap. In haar vrije tijd is Agnes secretaris van de Schemer Molens Stichting en adviseert de Stichting voor Behoud van de Dorpskerk in Grootschermer. Ze schreef mee aan de Atlas van het Oer-IJ-gebied en 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw. Momenteel werkt ze aan een boek over de molenaars van Noord-Holland. 


Lean van ’t Hooft woont alweer 15 jaar in Zaandam. ‘Historisch besef is mij met de paplepel ingegoten door een vader die boeiend over de vaderlandse geschiedenis kon vertellen, onder meer tijdens de vele autoritjes door ons land. Achteraf vreemd dat ik niet professioneel voor die richting gekozen heb. Mijn historisch besef van en verbinding met de Zaanstreek ontstond toen ik gevraagd werd om me actief in te zetten voor het oral historyproject voor wat nu het Hembrug Museum heet, waarvan ik uiteindelijk een van de grondleggers werd. Inmiddels schrijf ik al een aantal jaren met veel plezier voor het Zaans Erfgoedmagazine met de focus op transitie van gebouwd Zaans erfgoed en heb interviews met ‘erfgoedkanjers’. Het eerste betekent vaak  het behoud voor de toekomst van unieke panden. De pioniersgeest en het enthousiasme van de initiatoren werkt aanstekelijk, hopelijk ook voor de lezers. Daarnaast lees ik graag over de Zaanse historie in al haar facetten en mag ik  regelmatig recent uitgekomen boeken recenseren voor het Zaans Erfgoed magazine. Bij drie gemeentes, waaronder Zaanstad, was ik interim beleidsadviseur cultuur. Officieel ben ik al een poosje met pensioen, maar zo voelt het niet’.


Gerbrand de Lange


Thijs van Roon is afgestudeerd als kunstenaar en docent beeldende vorming. Meteen hierna gaf hij les in Amsterdam. Naast doceren bleek de masterstudie cultureel Erfgoed het antwoord op de zoektocht naar verdere verdieping. Door lesgeven te combineren met erfgoed volgde vele zelfstandige opdrachten. Ook culturele diplomatie werd verkend door in Australië bij de Nederlandse Ambassade te werken. Na ondersteuning van cursussen, ontwikkeling van lesprogramma’s en het maken van tentoonstellingen was de knop om. Hij ging aan de slag bij Architectuurcentrum Arcam en ontdekte de oneindige puzzel van ruimtelijke ordening. Sinds 2022 is Thijs verbonden aan de gemeente Gooise Meren als beleidsadviseur Cultureel Erfgoed.