Jury en secretariaat

Martine Verstraete


Martine Verstraete is hoofd Museale Zaken van het Zaans Museum. Zij is verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van presentatie, collectie en educatie. Eerder werkte zij onder meer bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als Specialist Museumeducatie en Projectleider Tentoonstellingen. Tijdens haar studie Cultuur- en Wetenschapsstudies specialiseerde zij zich in museumeducatie; ook voltooide ze de pabo en de Academie voor Beeldende Vorming.


Tessa Posthuma de Boer
Mariëlle Hageman


Mariëlle Hageman is (kunst)historicus en auteur. Ze promoveerde in de middeleeuwse geschiedenis en werkt sindsdien al zo’n twintig jaar als (archief)onderzoeker, schrijver en redacteur aan boeken, artikelen, websites, tentoonstellingen en educatieve projecten. Ze schrijft vooral over de geschiedenis van Amsterdam, in opdracht van onder meer het Stadsarchief Amsterdam en de gemeente Amsterdam en in haar eigen werk. Haar meest recente boeken zijn Amsterdam in de wereld, over de culturele kruisbestuiving tussen Amsterdam en de rest van de wereld, en De geschiedenis volgens Bicker (1746-1812), over een van de grondleggers van de Nederlandse democratie en over de tijd van Verlichting en revolutie. Van het Nederlands Letterenfonds ontving ze een beurs voor een boek over schrijfster Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856). Tegenwoordig werkt Mariëlle Hageman bovendien voor het Regionaal Archief in Alkmaar.


Corrie van Sijl


Corrie van Sijl (*1946) is historicus en woont sinds 1976 in de Zaanstreek. Sinds de jaren negentig is zij bezig met diverse aspecten van de Zaanse geschiedenis. Dat begon met een onderzoek naar de bedrijfsmatige samenhang van het Zaanse industrielandschap in opdracht van het Projectbureau Industrieel Erfgoed. De gedachte daarachter was dat een inventarisatie van industrieel erfgoed per bedrijfstak, waar het PIE toen landelijk aan werkte voor de Zaanstreek een belangrijk aspect over het hoofd ziet, namelijk de manier waarop de Zaanse industrie is geworteld in de oude molenindustrie. Het PIE-rapport over de Zaanstreek, dat zij schreef samen met Johan van der Laan verscheen in 1995. Rond de eeuwwisseling was zij gastconservator van de tentoonstelling Zaankanters bestaan niet die in de winter van 2001-2002 in het Zaans Museum werd gehouden. De focus lag daarin op de recente migratiegeschiedenis. Kort daarna werd zij lid van de redactie van Zaans Erfgoed; zij schreef artikelen voor het blad over diverse onderwerpen. Sinds ongeveer 2012 is zij eindredacteur van het blad, een tijdlang coördineerde zij ook de boekenrubriek in het blad. Intussen was zij ook samen met Eelco Beukers eindredacteur van de grote Geschiedenis van de Zaanstreek die in 2012 verscheen. Het hoofdstuk over de demografische ontwikkeling van de Zaanstreek onder de titel Zaankanters en hun wortels daarin is van haar hand.

Corrie van Sijl is getrouwd met Harry Vreeswijk, woont in Krommenie, heeft twee kinderen en twee kleinkinderen.


Peter Tange

Peter Tange (1952) is geboren in Koog aan de Zaan. Ging na Mulo B, Havo, Pedagogische Academie en een bevoegdheid maatschappijleer, werken in het Zaanse Technische Beroepsonderwijs. Eerst als leraar maatschappelijke begeleiding/Nederlands/wiskunde en vervolgens directeur van de sector techniek ( Regio College Zaanstreek/Waterland). Vanaf 1982 tot 2000 was hij gemeenteraadslid voor PSP en GroenLinks in de Raad van Zaanstad.

In 2000 werd hij burgemeester van Gemeente Wormerland tot maart 2020. Naast deze werkzaamheden was hij o.a. bestuurslid/vz van: ziekenhuis ZMC, openbaar onderwijs Spoor, voortgezet onderwijs OVO, zorginstelling De Zorgcirkel en de Noord Hollandse Molenfederatie.

Graag vertelt hij verhalen uit de geschiedenis van de Zaanstreek tijdens de rondvaarten bij de Poelboerderij. Peter Tange is getrouwd met Els, woont in Wormerveer, zij hebben drie kinderen en veertien kleinkinderen.


Frans Hoving (1957) is geboren en getogen in Amsterdam. Na een niet-voltooide studie middeleeuwse geschiedenis aan de Vrije Universiteit volgde hij de opleiding aan de Rijksarchiefschool. Daarna was hij eerst een aantal jaren werkzaam op de afdeling collecties van het Nederlands Architectuurinstituut. Daarvandaan maakte hij de overstap naar beleidswerk in de cultureel erfgoedsector, waarbij hij zich met name bezighield met de effecten van digitalisering op de omgang met erfgoed.

In 2017 is hij benoemd als gemeentearchivaris van Zaanstad en Oostzaan. De Zaanstreek bevalt hem zo goed, dat hij inmiddels naar Zaandijk verhuisd is.