Leonie Sterenborg is sinds de zomer van 2020 conservator bij het Zaans Museum. Van 2015 tot 2020 was zij als curator verbonden aan het inmiddels gesloten Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. De liefde voor het doen van onderzoek en het vertellen van de daaruit voortvloeiende verhalen is er al zo lang als ze zich kan herinneren. Na haar studie Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze projectmatig aan collecties voor verschillende musea, zoals het Kunstmuseum in Den Haag, het Zuiderzeemuseum, Museum Rotterdam, Rotterdam ’40-’45 Nu en het Wereldmuseum, met als vaste plek conservator mode en kostuum bij het Allard Pierson.
Agnes de Boer (1965) is schrijver van cultuur-historische boeken gebaseerd op persoonlijke verhalen. Naast het schrijven is ze adviseur participatie en gebiedsbiograaf en werkt onder ander voor de Vereniging De Hollandsche Molen en diverse gemeenten. Ze studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en volgde enkele jaren lessen aan de Schrijversvakschool. Haar boeken gaan over plekken en gebeurtenissen in Noord-Holland, zoals het vissersdorp Oud-IJmuiden, de Stelling van Amsterdam en de ruilverkaveling van de polder het Geestmerambacht. Ook verzorgt ze de eindredactie cultuur-historische boeken, zoals 2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap. In haar vrije tijd is Agnes secretaris van de Schemer Molens Stichting en adviseert de Stichting voor Behoud van de Dorpskerk in Grootschermer. Ze schreef mee aan de Atlas van het Oer-IJ-gebied en 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw. Momenteel werkt ze aan een boek over de molenaars van Noord-Holland.
Lean van ’t Hooft woont alweer 15 jaar in Zaandam. ‘Historisch besef is mij met de paplepel ingegoten door een vader die boeiend over de vaderlandse geschiedenis kon vertellen, onder meer tijdens de vele autoritjes door ons land. Achteraf vreemd dat ik niet professioneel voor die richting gekozen heb. Mijn historisch besef van en verbinding met de Zaanstreek ontstond toen ik gevraagd werd om me actief in te zetten voor het oral historyproject voor wat nu het Hembrug Museum heet, waarvan ik uiteindelijk een van de grondleggers werd. Inmiddels schrijf ik al een aantal jaren met veel plezier voor het Zaans Erfgoedmagazine met de focus op transitie van gebouwd Zaans erfgoed en heb interviews met ‘erfgoedkanjers’. Het eerste betekent vaak het behoud voor de toekomst van unieke panden. De pioniersgeest en het enthousiasme van de initiatoren werkt aanstekelijk, hopelijk ook voor de lezers. Daarnaast lees ik graag over de Zaanse historie in al haar facetten en mag ik regelmatig recent uitgekomen boeken recenseren voor het Zaans Erfgoed magazine. Bij drie gemeentes, waaronder Zaanstad, was ik interim beleidsadviseur cultuur. Officieel ben ik al een poosje met pensioen, maar zo voelt het niet’.
Peter Tange (1952) is geboren in Koog aan de Zaan. Ging na Mulo B, Havo, Pedagogische Academie en een bevoegdheid maatschappijleer, werken in het Zaanse Technische Beroepsonderwijs. Eerst als leraar maatschappelijke begeleiding/Nederlands/wiskunde en vervolgens directeur van de sector techniek ( Regio College Zaanstreek/Waterland). Vanaf 1982 tot 2000 was hij gemeenteraadslid voor PSP en GroenLinks in de Raad van Zaanstad.
In 2000 werd hij burgemeester van Gemeente Wormerland tot maart 2020. Naast deze werkzaamheden was hij o.a. bestuurslid/vz van: ziekenhuis ZMC, openbaar onderwijs Spoor, voortgezet onderwijs OVO, zorginstelling De Zorgcirkel en de Noord Hollandse Molenfederatie.
Graag vertelt hij verhalen uit de geschiedenis van de Zaanstreek tijdens de rondvaarten bij de Poelboerderij. Peter Tange is getrouwd met Els, woont in Wormerveer, zij hebben drie kinderen en veertien kleinkinderen.
Frans Hoving (1957) is geboren en getogen in Amsterdam. Na een niet-voltooide studie middeleeuwse geschiedenis aan de Vrije Universiteit volgde hij de opleiding aan de Rijksarchiefschool. Daarna was hij eerst een aantal jaren werkzaam op de afdeling collecties van het Nederlands Architectuurinstituut. Daarvandaan maakte hij de overstap naar beleidswerk in de cultureel erfgoedsector, waarbij hij zich met name bezighield met de effecten van digitalisering op de omgang met erfgoed.
In 2017 is hij benoemd als gemeentearchivaris van Zaanstad en Oostzaan. De Zaanstreek bevalt hem zo goed, dat hij inmiddels naar Zaandijk verhuisd is.