DICHTER. 27

Achtergrondinformatie DICHTER. 27

‘twee minuten’

Uitgeverij Plint, opgericht in 1979, is misschien wel het meest bekend van de posters waarop poëzie en beeldende kunst worden gecombineerd. Je ziet die prikkelende affiches vaak hangen op scholen en in bibliotheken en een groot aantal ervan is inmiddels iconisch geworden. 

Sinds 2016 geeft Plint het blad DICHTER. uit: elke drie maanden een stevige bundel spiksplinternieuwe verzen van de leukste dichters van Nederland en België. Voor lezers van 6 tot 106, zoals de ondertitel luidt, altijd verzameld rond een thema en net als de posters gecombineerd met verrassende, eigentijdse kunst.

Het 27ste nummer van DICHTER. verschijnt op 15 maart 2023 en het thema is deze keer ‘twee minuten’. De uitgave bevat bijna 50 nieuwe gedichten die kunnen worden gebruikt voor de herdenkingen en feestelijkheden van 4 en 5 mei, maar ook bij andere gelegenheden waar wordt stilgestaan bij de thema’s vrede en vrijheid. 

Dichters van dienst zijn deze keer (onder heel veel anderen) Marieke Lucas Rijneveld, Bette Westera, Kate Schlingemann, Fetze Pijlman, Jos van Hest en Rian Visser. De poëzie in het blad wordt afgewisseld met een bijzondere, acht meter lange doorlopende illustratie van Tom Heerschop.

De Zaanse dichter Hans Kuyper (1962) schrijft vanaf het allereerste nummer voor DICHTER. In 2020 trad hij toe tot de redactie, eerst als gast maar al snel permanent. Kuyper, die zelf in 1997 bij uitgeverij Leopold debuteerde met de bundel ‘Ik word wel koningin’ en stadsdichter van Zaanstad was tussen 2007 en 2001, leverde voor het meest recente nummer van DICHTER. twee nieuwe gedichten: ‘De angstig dunne lijn’ en ‘Bij heldere hemel’.

Vanwege de duidelijke link met de historie wil Hans Kuyper graag tijdens de Zaanse Geschiedenismarkt het eerste ‘Zaanse’ exemplaar van DICHTER. 27 aanbieden aan Rina Schenk, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Daarbij spreekt hij de hoop uit dat de inhoud van dit bijzondere nummer een inspiratie zal zijn voor de herdenking in mei – nu, en in de jaren die komen gaan.

De feestelijke overhandiging zal plaatsvinden op zaterdag 18 maart, om ongeveer 15.15 uur in de Bullekerk aan de Westzijde te Zaandam.