Bouwen aan het verleden

Als huizen konden spreken, hadden ze veel te vertellen. Ook benieuwd welke verhalen jouw huis te vertellen heeft? Wanneer het is gebouwd? Hoe het er vroeger uitzag? Welke bewoners het heeft gehad en wat zij voor personen waren? Of wilt je het huis verbouwen en heb je bouwkundige gegevens nodig? Het kan ook zijn dat je graag wilt weten hoe lang die dakkapel er al is, of die schutting daar al staat, bijvoorbeeld in verband met het verloop van perceelsgrenzen of vergunningenkwesties.

Er kunnen heel veel redenen zijn om het onderzoek naar een huis te beginnen. Hetzij om de geschiedenis tot leven te brengen of om juist in de toekomst zaken goed te regelen. Maar hoe pak je dat nu aan? Wat kun je digitaal, vanuit de woonkamer, al uitzoeken? 

In deze workshop legt Jan van der Male dit uit. Met een ruime ervaring in het zoeken naar het verleden van een huis, geeft hij u deze middag veel tips. Voorzien van een hand-out kunt u ’s avonds thuis aan de slag!

Jan van der Male is coördinator digitalisering bij het Gemeentearchief Zaanstad. Daarnaast is hij actief als auteur. Hij onderzocht de historie van veel Zaanse panden, onder meer voor artikelen in Zaans Erfgoed, het verenigingsbulletin Historisch Zaandam en om de Westzijderol te kunnen dateren, het topstuk uit de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad. Daarnaast schreef hij een deel van een rondwandeling door het zuidelijk deel van Westzaan en een boek over de geschiedenis van twee doopsgezinde vermaningen en bijbehorende huizen in Westzaan.

De Prins Hendrikkade
150 jaar railvervoer Zaanstreek
Het Flaes&Brünjes-orgel